La fel ca vraja de dragoste cu ulcica, o alta vraja foarte populara in traditia romaneasca este luarea manei de la vite. In acest articol o sa va descriu metoda populara, cunoscuta de batranii din mediul rural. Se spune ca in noaptea din ajunul sarbatorii sfantului Gheorghe, vrajitoarea care dorea sa ia mana vacilor se trezea la miezul noptii, se dezbraca, isi lega de piciorul drept un saculet in care baga o piatra si lua un ciubar cu apa.
Ciubarul cu apa simbolizeaza vasul in care sunt mulse vacile iar saculetul cu piatra simbolizeaza un bot de branza sau de unt.
Vrajitoarea, dezbracata si cu saculetul legat de picior, iesea afara, in gradina sau in alt loc unde cresc otratei (roiba) – o planta cu flori galbui.

luarea manei vite vraja
Dupa ce culegea destui otratei, facea un pamatuf din ei cu care amesteca in apa din ciubar si rostea:
“Otratel, otratel,
Sa iei lapte de la vaci cu vitel,
De la toate cate nitel,
Sa le lasi numai spuma si zeru
Ca sa nu moare vitelul.”
Desi aceasta metoda este doar o superstitie, ea ascunde si un sambure de adevar – otratelul. Aceasta planta este toxica si poate cauza malformatii congenitale, avortul sau formarea unor tumori, deci introducerea ei in hrana vitelor ar putea avea efecte grave.

4 thoughts on “Luarea manei de la vaci

  1. Bunica mea îmi povestea că auzise despre o vrăjitoare din satul ei care mulgea capra de tăiat lemne si fura laptele caprelor de la vecini 😀 Cica nu avea animale deloc dar lapte avea tot timpul și cineva o vazuse noaptea, goala, in podul casei ei, cum “mulgea” capra de lemn la lumina lumânării.

    1. Am auzit si eu despre mulgerea caprei de lemn, dar nu am vazut asta cu ochii mei si sincer cred ca este mai mult o poveste :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *