Voodoo si misconceptiile acestei religii

Majoritatea oamenilor au auzit macar o data de voodoo, dar ce este voodoo de fapt ? Un cult misterios care are legutura cu sacrificiile de animale, magie neagra si papusa voodoo ? Nu chiar, in realitate voodoo este mult mai mult decat ne este prezentat in diverse filme de la Hollywood, de aceea m-am decis sa scriu acest articol, pentru a va prezenta si alte lucruri mai putin cunoscute despre religia voodoo.

Voodoo magie neagra
Voodoo magie neagra

Voodoo uneori scris si vodou, vaudou, vudu etc. este o religie straveche cu aproximativ 80 de milioane de practicanti in intreaga lume. Religia voodoo are trei mari ramuri principale: una in vestul Africii cu practicanti in tari ca Ghana, Togo si Benin; a doua in Haiti unde a fost influentata foarte mult de francezi si crestinism; iar a treia este in Statele Unite, in Louisiana unde a fost adusa de sclavii africani si a fost influentata de crestinism si de populatia franceza si spaniola. Ramurile din Haiti si Louisiana au fost puternic influentate de traditiile crestine si au incorporat multe din aceste elemente. Spre exemplu: Aida Wedo este reprezentarea fecioarei Maria, iar Papa Legba, cel care pazeste portile lumii spirituale este reprezentarea sfantului Petru (cel caruia i-a incredintat Dumnezeu cheile raiului in traditia crestina). Legaturile dintre crestinism si voodoo sunt foarte puternice, de aceea pana si papa Ioan Paul al II-lea a participat la o ceremonie voodoo in 1993, ajutand astfel la solidificarea relatiilor intre practicantii celor doua religii.
De multe ori practicanii religiei voodoo sunt vazuti ca persoane puternice care ordona spiritelor sa indeplineasca anumite actiuni. In realitate lururile stau diferit, practicantii de voodoo se considera servitori ai spiritelor si le aduc acestora diverse ofrande inainte de a cere orice lucru. Preotii si preotesele voodoo au nevoie de o perioada indelunga de pregatire inainte de a intra in contact cu spiritele.
Multe persoane asociaza religia voodoo cu magia neagra dar in realitate multe din ritualurile voodoo sunt facute pentru obtinerea unor lucruri pozitive. Unul din cele mai importante motive pentru care se invoca un spirit este pentru vindecare. In traditia voodoo magia neagra este numita magie rosie de fapt, asta deoarece se crede ca o persoana posedata de un spirit malefic va avea ochii rosii.

Un alt lucru care este de multe ori gresit inteles la religia voodoo, este prezenta sarpelui in multe ritualuri. Daca pentru crestini sarpele este un simbol al raului, un simbol malefic, pentru practicantii voodoo el este foarte important, simbolizandu-l pe Damballa, zeul sarpe, creatorul universului.

Magie neagra

Exista multe blesteme si multe ritualuri voodoo pentru a aduce nenorociri asupra persoanei vrajite. Se fac vraji pentru ca cineva sa aiba ghinion; sa nu poata dormi noaptea din pricina cosmarurilor; sa se imbolnaveasca, iar cea mai temuta vraja voodoo este cea care aduce moartea. Un exemplu de astfel de vraja ar fi trimiterea mortii: aceasta se face intr-o noapte de sambata. Vrajitorul va merge in cimitir la un mormant proaspat, de maxim 3 zile, va aprinde lumanari negre si va trasa pe mormantul respectiv simbolul Baronului Samedi (zeul mortii). O gaina neagra va trebui sacrificata iar cu sangele acesteia se va stropi mormantul. Baronul Samedi va fi invocat si i se vor oferi ca ofrande gaina sacrificata, tutun si rom. La finalul ritualului, vrajitorul va lua pamant de pe acest mormant si va presara putin cate putin pe drum pana la casa victimei.

Vraji voodoo
Vraji voodoo

Papusa voodoo

Foarte populara datorita aparitiei sale prin diverse filme, papusa voodoo este mereu asociata cu aceasta religie, cu vrajile, cu magia neagra. Mai putin cunoscut este faptul ca aceste papusi au fost folosite in toata lumea din cele mai vechi timpuri si nu doar pentru a face rau cuiva. Papusa voodoo se poate folosi si pentru actiuni pozitive, pentru a vindeca pe cineva spre exemplu.

Papusa voodoo
Papusa voodoo

Papusa voodoo este de fapt o reprezentare a persoanei asupra careia se face vraja, de aceea, pentru a functiona ea trebuie sa contina ceva de la persoana respectiva. Se poate folosi un fir de par, o unghie a acelei persoane, se mai poate folosi o bucata dintr-o haina cu care papusa se va inveli. Se poate folosi chiar si o fotografie cu chipul persoanei care va fi lipita pe fata papusii voodoo.
Dupa ce se realizeaza legatura psihica dintre papusa voodoo si persoana respectiva, orice actiune efectuata asupra papusii va fi resimtita de persoana.

Papusile voodoo sunt foarte eficiente pentru actiuni efectuate la distanta, persoana asupra careia se face vraja poate fi la mii de kilometri departare.

Preotii si zeii voodoo

Templele voodoo sunt constructii simple, rudimentare, care poseda intotdeauna un altar si o incapere pentru ritualuri. Fiecare templu are un preot – numit “houngan” sau o preoteasa – numita “mambo”. Toti acesti preoti sunt predestinati misiunii lor divine prin semne sau vise premonitorii. Inainte de a putea servi zeii, acesti preoti trec printr-o perioada de ucenicie care tine ani de zile si este foarte dificila.
Panteonul voodoo este numit Loa si este impartit in doua grupuri distincte: Loa Mare care cuprinde divinitatile importante; si Loa Mica unde intra zeii mai putin importanti, spiritele marilor preoti si preotese.
Mai jos sunt descrisi o parte din cei mai importanti zei:

Papa Legba – zeul rascrucilor de drumuri in traditia voodoo

Papa Legba este zeul rascrucilor de drumuri, cantaret, luptator, pazitorul portii catre taramul spiritual. El poate fi infatisat ca un copil sau ca un batran cu carja. Ambele forme exprima comportamentul sau impvizibil. Este un copil rebel si un batran intelept in acelasi timp, in unele legende este prezentat ca un hot pentru ca este cel care a furat secretele zeiilor si le-a daruit oamenilor.
Orice ritual voodoo incepe cu invocarea lui Papa Legba deoarece el este gardianul portii catre taramul spiritelor, iar contactarea lui ofera o mai buna comunicare cu ceilalti zei. In timpul ritualurilor voodoo el este mesagerul zeilor, el traduce cuvintele zeilor in limbajul uman. Papa Legba este unul dintre cei mai importanti zei voodoo, pana si mortii se pot intoarce in lumea celor vii daca obtin incuviintarea sa.

Oshun – zeita iubirii in voodoo

Oshun este zeita iubirii si puterii de creatie in traditia voodoo, zeita belsugului si pasiunii, fiind infatisata ca o femeie tanara, frumoasa si senzuala. Ea imparte pofta de viata si pasiune, ii vindeca pe cei bolnavi cu apa rece peste care domneste. Generozitatea sa in hraneste pe cei flamanzi. Ea raspandeste abundenta pentru ca fiecare sa se bucure de frumusetea creatiei. In acelasi timp ea este si mama vrajitoarelor, fiind respectata si temuta deoarece se vopseste cu sangele dusmanilor sai.

Baronul Samedi – zeul mortii in voodoo

Baronul Samedi este zeul mortii si protectorul cimitirelor impreuna cu numeroasele sale incarnari: Baronul Cemetiere cu infatisarea sa inspaimantatoare; Baronul La Croix este infatisat ca un schelet si raspunde la toate intrebarile cu sarcasm.
Baronul Samedi este cunoscut pentru deranj, obscenitate si desfrau. Iubeste romul si tutunul de aceea acestea i se daruiesc ca si sacrificiu, pe langa lumanarile negre, carbune sau gaini negre.
In traditia voodoo Baronul Samedi este venerat ca zeu al mortii, dar si ca datator de viata. El ar putea vindeca orice rana si orice boala daca ar considera ca merita. Baronul Samedi este deosebit de puternic cand vine vorba de magie neagra si de blesteme voodoo, de asta este mereu invocat pentru astfel de vraji voodoo.

Aida Wedo zeita curcubeului

Aida-Wedo este zeita apei, a serpilor si a curcubeului. Ea este reprezentata de pitonul curcubeu, un sarpe ai carui solzi sclipesc in lumina si reflecta o multitudine de culori. Sarpele curcubeu este simbolul integrarii in multe parti ale lumii, inclusiv in Africa, Australia, America si reprezinta legatura dintre cer si pamant. Aida-Wedo reprezinta continuitate si putere, integrare si integritate. Ofrandele preferate de ea sunt alimentele albe precum laptele, orezul si ouale.

Damballa cel care a creat universul

Damballa este unul dintre cei mai importanti zei voodoo, el este tatal ceresc, creatorul vietii, marele sarpe cosmic. Damballa este creatorul universului, el este cel care a creat stelele si planetele. Sotia sa este Aida Wedo.

Voodoo
Voodoo

Agwe – zeul marilor

Agwe este zeul apelor in traditia voodoo, lord al marilor, el este frumos, mandru, iubeste ordinea si are grija de infatisarea sa. El este protectorul tuturor animalelor si plantelor, este cel care pastreaza armonia in natura. Este comparat adesea cu zeul european Neptun, de la care a imprumutat si tridentul probabil. Agwe este invocat pentru a calma apele marii, este venerat de pescari si marinari ale caror vieti depind de mare. Persoanele protejate de acest zeu nu se vor ineca niciodata si apa nu le va face nici un rau.

Loco – zeul vegetatiei

Un alt zeu primordial voodoo este Loco. El este protectorul plantelor si al tamaduitorilor. Potrivit legendelor el a fost primul preot si s-a transformat din om in zeu. Asadar el este intermediarul dintre zei si oameni. Cand Loco apare la ceremoniile voodoo, el poate fi recunoscut usor dupa batul noduros pe care il poarta ori dupa insotitorul sau care fumeaza pipa mereu.

Zombi sau mortul viu

Bokor este numele dat vrajitorilor care folosesc magia neagra in traditia voodoo. Pe langa talismane si divese vraji pe care acestia le pot face, ei sunt foarte temuti pentru puterea lor de a crea un zombi. Acesti zombi sunt persoane decedate care au fost inviate de catre vrajitor pentru a-i servi acestuia ca sclavi. Invierea acestor morti se face printr-un ritual secret, se stie doar ca este invocat Baronul Samedi, zeul mortii. Cei mai puternici vrajitori pot transforma in zombi si o persoana care nu este decedata. Pentru asta, vrajitorul ii va da victimei un praf care va cauza “decesul” acestei persoane. In realitate decesul este doar aparent, victima nu este moarta cu adevarat, este o stare asemanatoare cu moartea clinica indusa de diversele substante toxice din praf. Dupa ce victima a fost ingropata, vrajitorul va merge la cimitir, o va dezgropa si o va “trezi”. Datorita substantelor foarte puternice din praf, victima va avea creierul foarte afectat, va deveni o “leguma” si va respecta mereu orice porunca ii va da vrajitorul.
In multe cazuri, vrajitorul foloseste acesti zombi pentru munca pamantului sau pentru a face orice altceva – spre exemplu uciderea cuiva.

Papa Doc sau presedintele voodoo

Francois Duvalier, cunoscut si ca “Papa Doc” a fost presedintele republicii Haiti din 1957 pana in 1971. Acesta a studiat medicina la Universitatea din Haiti si la Universitatea din Michigan (Statele Unite). Pentru o perioada a lucrat in spitalele locale, loc unde s-a ales si cu numele de “Papa Doc” dupa cum ii spuneau pacientii .
In campania electorala din 1957, Duvalier a cautat sprijinul preotilor voodoo iar in zonele rurale, partidul sau si-a stabilit sediul in templele voodoo locale. Constient de frica si respectul purtat preotilor voodoo de catre populatia rurala, Duvalier a inceput sa isi construiasca reputatia asociindu-se tot mai mult cu traditiile voodoo. Astfel a adoptat un stil vestimentar (ochelarii cu rama neagra, haina neagra, palaria inalta) similar cu cel al Baronului Samedi, zeul mortii, a inceput chiar sa-si ingroase vocea pentru a semana tot mai mult cu acest zeu voodoo al mortii. Intr-unul din interviuri a sustinut si faptul ca el este o fiinta imateriala. Potrivit unui articol al revistei Life din 1963, Francois Duvalier obisnuia sa caute indrumare cercetand maruntaiele unui tap.
Duvalier s-a confruntat cu violente din primele clipe in care a ajuns presedinte. Complotul unor lideri militari, tentative de asasinare, mai multe bombe detonate in apropierea palatul prezidential de catre sustinatorii rivalilor sai; l-au determinat pe Francois Duvalier sa raspunda acestor atacuri tot cu violenta. Astfel o jurnalista care sustinea opozitia a fost atacata de criminali mascati. Acestia au violat-o, au batut-o si au aruncat-o pe marginea unui drum dezbracata. Mai multe atacuri brutale au urmat si opozantii sai au inceput sa dispara impreuna cu familiile lor.
Presedintele Francois Duvalier a acuzat multi membri ai armatei de tradare si complot impotriva sa, inlocuindu-i pe acestia cu persoane care ii erau loiale. In 1959 acesta a creat o unitate speciala numita “Tonton Macoute”, aceasta fiind mai aproape de o secta decat de o unitate militara. Tonton Macoute condusa de lideri apropiati presedintelui si preoti voodoo a terorizat populatia din Haiti cu numeroase jafuri, violuri, rapiri, tortura si ucideri dupa bunul plac. Una din camerele de tortura avea un perete comun apartamentul prezidential iar acesta putea privi printr-o vizeta cum sunt torturati prizonierii.
Se spune ca Duvalier a mers la Trou Forban, o pestera despre care se stia ca este bantuita de spirite malefice foarte puternice. Aici a facut un ritual impreuna cu un preot voodoo pentru a chema acele spirite malefice si a le inchide intr-o incapere special construita in palatul prezidential.
In aprilie 1963, Clement Barbot care fusese primul lider al organizatiei Tonton Macoute si un apropiat al presedintelui a fost acuzat ca a complotat impotriva acestuia si a incercat sa il doboare de la putere. In timpul cautarilor pentru prinderea lui Barbot si a complicilor sai, presedintelui i s-a spus ca Barbot a folosit magia si s-a transformat intr-un caine negru. Astfel presedintele a ordonat ca toti cainii negri din Haiti sa fie omorati.

Blestem voodoo
Blestem voodoo

48 thoughts on “Voodoo

 1. Bună, în trecut am vrut să fac rău fostei prietene a partenerului meu prin ritual cu păpușă Vodoo dar nu am folosit nici un obiect al persoanei respective doar o fotografie pe care am avut-o în telefon!Între timp mi-a părut rău că am recurs la așa ceva și am aruncat păpușa intr-un container!De curând s-a întâmplat o tragedie în familia mea, fiul meu a pierdut vederea unui ochi printr-un accident de muncă!Credeți că mai e posibil să repar ceva, pt că sincer imi pare ft rău că am facut acel ritual!Ce as putea face să se anuleze acel blestem?Am sentimentul că răul făcut se întoarce la mine!Am dorit atunci persoanei respective multă durere și să se îndepărteze de partenerul meu, pt că a încercat de multe ori să intervină intre noi dar nu a reușit!

  1. Buna seara, imi pare rau sa aud asta dar aceste lucruri chiar nu sunt de joaca, nu stiu cum va imaginati ca puteti face asa ceva cand este clar ca nu stiti nimic despre acest domeniu. Se poate face ceva pentru a elimina aceste energii negative dar am nevoie de mai multe detalii, imi puteti scrie pe whatsapp: 0736397679

 2. Ma puteti ajuta cu o vraja puternica de legarea sexului la barbat sa fie numai al meu toata viata

  sa nu se mai culce cu alta femeie decat cu mine

 3. Eu nu vreau Raul nimănui. Mă interesează să fac o vrajă pentru că soțul meu sa nu mai bea și să fumeze. Se poate? Vreau sa lase viciul asta pentru totdeauna.

   1. Buna as vrea sa dispară cineva din viata mea , nu de rau dat pur si simplu sa ma urasca si sa nu vrea sa ma mai vada in viata lui sa nu ne mai întâlnim nici o data

 4. Buna ziua! Se poate face o vraja puternica pentru a omora pe cineva? Nu conteaza daca este voodoo magie neagra ori altceva. Vreau doar sa stiu daca se poate face?

 5. Buna seara
  Ma numesc Angela si cred ca am vraji facute pe mine de catre cumnata mea sau mai bine zis de mama ei, cam de vreo 20 de ani, si incerc mult sa imi gasesc un job bun platit bine dar de fiecare data ceva intervine si la final e angajat altcineva. Ea venea la noi si imi aducea mancare facuta de mama ei si insista sa o mananc. M-am prins si aruncam la gunoi mancarea e devenea furioasa. A avut o perioada grea financiara cumnata mea, mama ei era invidioasa pe mine dar dupa o vreme situatia s-a schimbat. Eu o duc naspa fara serviciu si ea are serviciu f bine platit.
  Ce pot face, cine poate sa faca dezlegari sa pot sa am si eu parte de liniste si sa pot sa imi gasesc un job bun?

 6. Foarte interesant articolul! M-ar interesa sa stiu daca exista vreo vraja voodoo ca sa fac ceva rau unor vecini, care imi poarta pica. Banuiesc ca acestia mi-au facut deja niste vraji, pentru ca s-au intamplat niste lucruri ciudate. Cand ei sunt acasa pasarile noastre devin foarte agitate. (asta nu se intampla cand ei nu sunt prin preajma) In fiecare luna cu numar par a anului (februarie, aprilie, iunie, august, octombrie, decembrie) imi moare cate o pasare din curte. Pasarile mor din senin, fara sa prezinte semne de imbolnavire. Mi s-a parut suspect ca acestea au murit la date cand este cate o sarbatoare religioasa in calendar…. Acum doua saptmani am gasit pe cararea din fata portii o pisica moarta si niste excremente de caine. La cateva zile, doi dintre cocosii pe care ii aveam au murit brusc. In plus, mi-au disparut fara urma niste articole de lenjerie intima. La scurt timp dupa ce am constatat ca imi lipsesc aceste lucruri m-am pomenit cu niste dureri abdominale a caror cauza nu a putut fi identificata de medici. De cand s-au mutat acesti vecini in cartier, am gasit tot felul de chestii aruncate in curtea mea. Au omorat un liliac, l-au maturat la un loc cu putin praf si l-au aruncat cu farasul peste gard la mine in curte. Am gasit aruncate si alte obiecte (un papuc, niste servetele inodate, o traista, etc.) Dupa gasirea acestor obiecte, se tine ghinionul scai de mine.
  Vreau sa ma razbun pe ei. M-am gandit sa le fac niste papusi voodoo. Ar trebui urmati anumiti pasi ca sa le provoc ceva evenimente neplacute ca sa-i bag putin in sperieti?

  1. Daca v-au disparut si anumite obiecte vestimentare este foarte posibil ca cineva sa va fi facut vraji. Vreti sa le faceti papusi dar ce experienta aveti in acest domeniu ? Probabil zero daca nu stiti ce trebuie facut cu ele. Acest domeniu nu este de joca, nu puteti incerca ceva asa sa vedeti ce se intampla pentru ca va veti face mai mult rau dumneavoastra nu vecinilor.

   1. Bună seara !
    Imi doresc o vrajă , să urăsc dulciurile , și toate mâncărurile nesănătoase … există ?
    Mulțumesc !
    O seară plăcută !

 7. Interesant articol, bine documentat. Stiam si eu cate ceva despre voodoo, dar nu asa multe. De fapt, eu caut mai multe informații despre tradițiile est-europene (românești, ucrainiene, rusesti) si țigănești in domeniul magiei. Dacă știi mai multe despre acest subiect, ar fi foarte interesant un articol. Nu prea găsești informații relevante în acest sens pe nicăieri, doar prostii și “clarvăzătoare” 😂

  1. Ma bucur ca v-a placut. Da, ar fi multe de scris despre acest domeniu, inclusiv din traditia europeana, din pacate nu prea am avut timp sa ma ocup de site, sa scriu tot ce planuiam. Paote pe viitor voi reusi sa mai adaug cateva articole.

 8. Bună ziua. As vrea și eu o vrajă ca sa fac rău la 2 persoane care mi-a făcut mult rău în trecut. Ma puteți ajuta?

  Reply

 9. Bună ziua. As vrea și eu o vrajă ca sa fac rău unei persoane care mi-a făcut mult rău în trecut. Ma puteți ajuta?

 10. As vrea si eu o vraja sa fac rau unui om care imi face viata un chin nu vreau ceva foarte rau doar ceva care sa il sperie putin
  adresa e : dai*****@yahoo.com

 11. Sotul meu ma tine intr-o constanta teroare, imi spune zilnic ca sunt un zero fara el, ma imbranceste pana ma invineteste, am avut amprentele lui pe piept de la forta cu care m-a inbrancit. Nu ma lasa sa lucrez nicaieri, pt ca nu as fi in stare, zice, dar nu am bani nici de un autobuz. Sunt mai mereu inchisa in casa, daca ies, doar cu el. Mi-a alungat toti prietenii si a bagat intrigi intre mine si sora mea, care nu-mi mai vorbeste. Cand cea mai buna prietena a mea a murit, el a zis “bine, cel putin nu mai faci aditionale la telefon” Ma ucide incet si sigur, sunt deja un zombie fara nimeni. Iar el, dupa 40 de ani de munca, nu are nici macar UN prieten. La politie nu m-a crezut nimeni si n-au facut absolut nimic. Am fost o persoana (vesela, sociabila) dar acum sunt o umbra, ma tem ca voi muri eu de inima rea. (ceea ce n-ar fimare lucru, doar sa fie mai repede) Scoate din mine tot ce poate fi mai rau, de aceea sunt si aici, ca ultima speranta. Cum scap de el, in ordine sa supravietuiesc eu cat timp mi-a mai ramas? Ajutor va rog…din umbra adanca pe care o numeam odata suflet…P.S. Nu, nu am bani de divort. Nu am bani nici de autobuzul care m-ar duce la sectia de divorturi. Ajutor? Va rog. Ultima cale, sansa, speranta…din lipsa de altceva, alta idee…mi-e inca greu sa fac rau cuiva, dar as dori sa ma salvez. Nu vad iesire…decat daca “ies” eu din viata. Deci da, poate si cu asta as putea fi ajutata, pt ca unul din noi trebuie sa ii dea celuilalt sa traiasca.Multumesc ca ati citit…

  1. Nu stiu cu ce anume as putea sa va ajut eu in aceasta situatie. Singura solutie pe care o vad este sa plecati de acolo cat mai repede. Incercati sa sunati la acest numar de telefon: 0213326390. Ei se ocupa cu astfel de cazuri, cred ca ar putea sa va ajute si pe dumneavoastra.

  1. Da faci păpușa o umpli și adaugi unghii a persoanei și a tale par de la amindoi tot felul de semințe de care ai dar număr impar boabe de cafea dacă faci pt bani pui foi de dafin dacă pt noroc busuioc lavanda flori sau semințe ce ai poza persoanei apoi cosi păpușa o întorci ii faci barba dacă are sau tatuaj etc.iei un ac ( bold cu capul rosu sau verde ) dacă faci pt atracție bagi acul în organul genital dacă nu în inima și timp de 21 de zile și 21 de nopți de 3 ori ziua și de 3 ori noaptea spui .
   Tu care ți-ai răvășit soția te invoc și te provoc sa domini cele 5 simturi si 7 ginduri ale lui ……. și dai cu piciorul sting de 3 ori în pamint și spui prin puterea omnipotenta a celor 3 spirite superioare celor lapte spirit te invoc sa mi le împrumuti pt a imprima în mintea inima și gândul lui …… sa nu mi-l lase sa doarmă nici în pace sa fie nici sa poată vorbi cu femeie singura vaduva sau maritata pina nu va veni la mine și dacă vine nervos furios ca un câine cind va ajunge la mine sa fie blind ca un miel și fragil ca o floare de rozmarin la picioarele mele va sosi eu care ma numesc …….

  1. Am facut multe vraji, nu chiar voodoo, am metodele mele dar au elemente in comun si cu traditia voodoo si cu cea europeana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *